Ken je de eerste levensbehoeften van je eigen motor?
Enkele praktische tips waarmee je kleine onderhoudswerkzaamheden zelf kunt bijhouden:
Clymer: ISBN 0-89287-548-8
Haynes: ISBN 1-56392-104-9
Regelmatige controle van de banden is heel belangrijk.
Allereerst controleer je de banden op oneffenheden zoals spijkers die in de band zitten en het profiel van de banden. Wettelijk moet een profiel van een motorband voldoen aan ten minste 1,0 mm
diepte (in het midden van het loopvlak), nog veiliger is 1,5 tot 2,0 mm.
Tevens controleer je de bandenspanning. Een goede bandenspanning zorgt voor een betere wegligging, kortere remweg en een langere levensduur van de banden.
Houd je hierbij aan de opgave door de fabrikant.
Deugdelijke verlichting en veiligheid gaan hand in hand.
Controleer voor elke rit de verlichting (groot, dim-, voor-, achter- en remlicht) en de knipperlichten van de richtingaanwijzer. Een reservezekering in de bagageruimte kan geen kwaad.
Ook de accu moet regelmatig gecontroleerd worden.
Bij de conventionele loodaccu's moet de hoeveelheid accuvloeistof moet tussen het minimum- en maximum streepje staan.
Nooit bijvullen met accuzuur maar alleen met gedestilleerd water.
Onderhoudsvrije accu's zoals gel-accu's zijn geheel gesloten en daar hoef je verder niets aan te doen
Vervang bij lekkage de accu direct.
Pas op voor aanraking van het accuzuur met huid, ogen of kleding.
Wanneer een accu voor langere tijd niet gebruikt wordt bv tijdens de wintermaanden,sluit dan de accu 2 dagen per maand aan een druppellader.
Deze houdt de accu in goede conditie en voorkomt dat de accu volledig ontlaadt en daardoor defect raakt.
Controleer bij hydraulisch bediende schijfremmen altijd vóór een rit of er voldoende remvloeistof in het reservoir zit. Is dit niet zo, dan kan dit wijzen op versleten remblokken. Dit kun je
ook checken door je remhendel in te knijpen. Voelt de remdruk sponzig aan, dan kan er een lekkage in het gesloten remvloeistof systeem zijn.
Belangrijk is dat je elke 2 jaar de remvloeistof ververst, remvloeistof is hygroscopisch, dwz dat het water aantrekt, en oude remvloeistof kan dan namelijk water of luchtbelletjes bevatten en dat
is funest voor de remwerking.
Kijk bij trommelremmen of de controlepunten op de trommel en het bewegende deel voldoende afstand hebben bij het ‘activeren’ van de rem.
Los van bovenstaande zaken, moeten de remmen uiteraard gewoon goed werken.
Check regelmatig het oliepeil.
Op de meeste moderne motorfietsen kun je dit via een kijkglaasje aflezen. De Magna heeft een peilstokje. Halverwege het peilglas is goed. Op de peilstok moet de olie zich tussen de minimum- en
maximum markering bevinden.
Zorg er in elk geval voor dat de motor niet warm is en recht staat (bij voorkeur op de middenbok).
Veeg voor gebruik het peilstokje schoon. Is de motor lange tijd niet gebruikt? Laat dan de olie plus oliefilter vervangen.
De Magna is uitgevoerd met een cardan of met een ketting.
Daarbij moet je wel in de gaten houden of deze goed gesmeerd is/wordt.(elke 400km bij droog weer)
In het midden van het langste rechte stuk moet de ketting ongeveer 2 cm op en neer kunnen bewegen. Bij regenweer en voor lange ritten is het raadzaam vaker de kettingspray te gebruiken.
Controleer bij cardanaandrijving het oliepeil goed en of de as niet lekt.
De motor van de Magna's is vloeistofgekoeld. Deze motor moet regelmatig worden gecheckt of er nog voldoende vloeistof in het reservoir zit.
Draai nooit in één keer de dop van de radiator of het expansievat open als de motor nog warm is! De hete koelvloeistof kan nog onder druk staan en spontaan gaan koken, waardoor je
brandwonden kunt oplopen.
Bij moderne motorfietsen is het niveau direct af te lezen en hoeft het systeem niet geopend te worden.
Zorg voor een slot van het type dat de verzekeraar in zijn voorwaarden van je eist.
Is een ART-slot vereist, gebruik dit dan ook. Anders hoef je bij diefstal niet op vergoeding te rekenen.
Wil de verzekeraar een ART-beugelslot, gebruik dan geen schijfremslot. Anders krijg je bij diefstal de schade niet uitgekeerd.
Voor de rijders die regelmatig met de motor op pad zijn of in het verleden vele kilometers hebben gemaakt, zullen deze onderhoudstips gesneden koek zijn. Toch zijn er veel motorrijders bij wie er lange periodes tussen hun ritten zitten, of die het niet prettig vinden de aanbevolen kleine technische ingrepen zelf uit te voeren. Ben je niet zeker van je zaak of heb je een lange rustpauze moeten inlassen voor je motor? Dan is het altijd het beste om je motordealer te raadplegen.